sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Anne Ojanen - Penni - Suomen vanhin kissa


Aivan meidän kisun näköinen. Se oli ensimmäinen ajatus huomatessani kirjastossa lastenkirjaa muistuttavan pienen kirjan Penni - Suomen vanhin kissa kannen. Toisin kuin meidän kissamme, Penni on kollikissa ja Guinnesin ennätysten kirjaan päätynyt veteraani. Se on elänyt iloisen seikkailun viettäessään 21 vuotta Ojasten perheessä. Se kokee Ekin ja Annen kanssa arjen hassutusten lisäksi isommat elämän mullistukset, perheenlisäykset, muutot ja menetykset. Kirja saa ihastelemaan ihanaa kissaa sekä ihmisiä, jotka todella välittävät lemmikeistään ja pitävät niistä kunnollista huolta.

Ennätystittelistä huolimatta Penni on aivan tavallinen kissa, eikä sen pitkän iän takaa löydy poppaskonsteja. Se elää tavallista paksua kissan elämää mökkeillessä perheen kanssa ja kujeillessa kattimaisuuksia, jotka ovat tuttuja kaikille kissanomistajille. Joulukuusi kumotaan, vessapaperirullat saavat kyytiä ja nukkumapaikaksi sopii niin hattuhylly kuin keittiön lavuaari. Penni löytää myös kissakavereita ja nauttii ulkoilemisesta. Vaaroiltakaan ei vältytä. Kyykäärmeen pistäessä Ojaset kohtaavat pelon lisäksi myös tyrmistystä ihmisen välinpitämättömyyteen. Lähikylän eläinlääkäri toteaa, että kuolkoot pois, hän on lomalla. Penni saa onneksi apua sydämellisemmältä lääkäriltä ja elää kyyn kohtaamisen jälkeen vielä pitkään. Kissoille yleiset munuaisvaivat lopulta nujertavat urhean pojan ja Penni kuolee ennen virallista 21. syntymäpäiväänsä. Suru on musertava ystävän, perheenjäsenen jättäessä hyvästit.Kirja on uskomattoman suloinen. Sitä koristavat Ojasen itsensä valokuvien pohjalta piirtämät kuvat Pennistä. Kissan elämäkerta on kuin päiväkirjan ja perhevalokuva-albumin sekoitelma sen jakaessa yhden perheen ja kissan yhteisen taipaleen. Ojanen kirjoittaa yksinkertaisin, mutta koskettavin ja elämänmakuisin sanoin, joihin osanee jokainen eläimenomistaja ja kissojen ystävä samaistua.


5 kommenttia:

 1. Onpa viehättävän oloinen kirja. Nuo valokuvien pohjalta tehdyt piirrokset näyttävät kirjan sisältöön sopivilta. Täytyypä pitää silmät auki josko kirjastoreissulla onnistuisin löytämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kirjastossa nostettu esiin, muutoin en luultavasti olisi bongannut. Vähäeleisen viehättävä, todella suloinen kirja! Kunpa meidänkin kisu eläisi yhtä pitkään ja onnellisesti kuin Penni... :)

   Kuvat sopivat tyyliin kuin nenä päähän, Penni kun on niissä niin tunnistettavissa perus kissamaisissa tilanteissa söpöilemässä (tuota hurjaa mopoilukuvaa lukuun ottamatta, ei niin kissamaista :D).

   Poista

 2. Oi ihana Penni :) Minun kissa on on n.22-25-vuotias. Olemme saaneet nauttia kissan olemassaolosta 17-vuotta. Silloin eläinlääkäri arvioi kissan olevan 5-8 v.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, siellä on kunnioitettavan iän saavuttanut seniori! Ties vaikka olisi uusi ennätyksen haltija. :)

   Poista
 3. Oi, tulipa flashback lapsuuteen. Oli silloin mielikirjojani. Muistan, kun itkin Pennin kuolemaa.

  VastaaPoista