perjantai 9. joulukuuta 2016

Syöminen sallittu! -lukuhaaste


Evaria Evarian kirjahylly-blogista käynnisti lukuhaasteen, johon toivon mahdollisimman monen osallistuvan. Käykää lukemassa myös hänen kirjoituksensa aiheesta. Syöminen sallittu! kannustaa tutustumaan syömishäiriöihin ja ruokasuhteeseen. Haaste alkoi 9.12.2016 ja päättyy 6.5.2017 Syömishäiriöliitto Syli ry:n valtakunnallisena Älä laihduta-päivänä.

Haasteessa on kolme kategoriaa:
1. Romaani, jossa ruoka on tärkeässä asemassa.
2. Romaani, jossa joku henkilö kärsii syömishäiriöstä.
3. Syömishäiriötä käsittelevä tietokirja.

Laihduttaminen on mielestäni sana, joka pitäisi kokonaan kieltää. Laihduttaminen kun mielletään kuuriksi, lyhyeksi ajanjaksoksi kun kidutetaan itseä paastolla ja hölkällä. Kaalikeittodieeteillä ynnä muilla järjettömyyksillä. Juuri se, että kyseessä on väliaikainen ajanjakso on ihan väärin. Ylipainosta eroon pääsemiseksi pitäisi asennoitua elämänmuutokseen, joka kestää. Kaikkien pullukka-ohjelmien, Suurimpien pudottajien ja fitnessberberien keskellä pitäisi sitten löytää kultainen keskitie. Syöminen on ihmisen polttoaine, mutta myös nautinto. Näiden roolien tasapainottaminen voi olla vaikeaa.

Maailma on mennyt omista nuoruusajoistani entistä hullummaksi ja ulkonäkökeskeisemmäksi. En yhtään ihmettele syömishäiriöiden yleisyyttä. Fitness on noussut kovaksi trendiksi ja photoshoppaus automaattiseksi oletukseksi. Mediassa normaali vartalo on valitettavasti poikkeavuus. Tämä saa toiset treenaamaan hulluna saadakseen tiukan sikspäkin, kun taas toiset näännyttävät itseään pro-anoiksi. Se, mikä on terveellistä ja mikä ei, ei ole enää niin yksioikoista ja sekoittaa pään ilman syömishäiriötäkin ja saa ihmiset hurahtamaan. Monet kyseenalaistavat ravitsemussuosituksemme ja esim. se, onko maito todella niin terveellistä kuin meille on kerrottu vaiko vain Valion propagandaa on kuuma puheenaihe. Tutkimustulokset puolustavat välillä maitoa, välillä eivät, riippuen laatijasta. Kuluttajan on koko ajan vaikeampi ja vaikeampi tehdä valintoja. Toiset ryhtyvät vegaaniksi, toiset noudattavat gluteenitonta ruokavaliota vaikkeivat ole keliaakikkoja, toiset työntävät kehon ketoosiin kieltämällä siltä hiilihydraatit.

Linkin takana vielä lisää tietoa Älä laihduta-päivästä.

Aiotteko lähteä messiin?
Otan kommenttiboksiin mielelläni haasteeseen sopivia lukusuosituksia. :)

4 kommenttia:

  1. Olipa hyvä, että törmäsin haasteeseen! Sain juuri luettua Linnea Parkkosen 112 - vihaan itseäni -teoksen, joka oli kyllä melko raju kuvaus anoreksiasta. Kira Poutasen Ihana meri -romaani vaikutti minut yläasteaikoinani, ja myös ystäväni ovat sitä kovin kiitelleet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva homma, että törmäsit. :) Ja kiitos kirjavinkkauksista!

      Poista
  2. "Laihduttaminen on mielestäni sana, joka pitäisi kokonaan kieltää ", totta. Painon kanssa leikkiminen on pahimillaan hengen kanssa leikkimistä ja sitä leikkiä ei enää itse hallitsekaan, vaikka luulee hallitsevansa painoa niin ei hallitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan todella vaarallista miten laihuutta ihannoidaan, hallinnan tunteesta tulee helposti pakkomielle syömishäiriöiselle ja sitä taivotellaan laihdutussaavutuksilla. Kehon ja mielen terveyden pitäisi olla ykkösjuttu vaa'an lukeman sijaan.

      Poista