sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Blogger recognition award


Sain mukavan palkintohaasteen Unelmien aika-blogin Katriinalta. Kiitos!

 Ohjeet palkituille:
1. Kirjoita postaus palkinnosta logoineen.
2. Kerro lyhyesti kuinka aloitit bloggaamisen.
3. Anna ohjeita aloitteleville bloggaajille.
4. Mainitse ja linkitä blogi, joka sinut nimesi.
5. Nimeä kymmenen bloggaajaa palkinnonsaajiksi.

Aloitin bloggaamisen viime vuoden keväällä. Olin seurannut aiemmin ahkerasti muoti-, ruoka- ja lifestyleblogeja. Kirjablogien maailmaan tutustuin oikeastaan vasta perustettuani Mustelumon. Blogia aloin kirjoitella elvyyttääkseni nuoruuden lukemisharrastuksen ja vaihtaakseni ajatuksia kirjoista. Ilokseni olen reilun vuoden aikana huomannut saavani bloggailusta paljon iloa. Kirjavinkkauksia olen saanut niin paljon, että nykyisin on lainapähkäilyn sijaan valinnanvaikeus ja kirjoittaminenkin on vienyt mennessään.

Mitä vinkkejä antaisin aloittelevalle bloggaajalle? Koen itsekin olevani vielä aloittelija, olenhan tehnyt tätä vasta vuoden ja kuitenkin vähän vaihtelevalla postaustahdilla. Haen omaa tyyliäni niin kirjoittamisen kuin ulkomuodonkin suhteen. Mutta kyllä tässä jotakin on opittu.

1. Kaikkein tärkeintä on pitää homma hauskana. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta tietääkseni kukaan ei ole kirjablogin pitämisestä tehnyt päivätyötä itselleen. Blogin pitäminen on harrastus. Vapaa-ajan vietteiden kuuluu olla rentouttavia ja nautinnollisia, antistress-aluetta! Opiskelussa, työelämässä ja muissa elämän haasteissa riittää ihan tarpeeksi stressattavaa. Postaustahdin vaihtelusta ei tarvitse huokailla. Tämä on yksi osa-alue elämästä, johon kuuluu paljon, paljon muutakin. Perhe, parisuhde, ystävät, työ, lemmikit, muut harrastukset jne. Päivittäminen niin ja niin monta kertaa viikossa tai kuukaudessa ei ole mikään velvollisuus.

2. Nasevan nimen keksiminen erottaa massasta. Itse en ollut perehtynyt kirjablogeihin aloittaessani, joten ajattelin Mustelumon olevan erikoinen. Ajan myötä huomasin toisin. Muste-sanan sisältäviä blogeja nimittäin löytyi useampikin. Noh, en siis ole kovin erikoinen, mutta siitä huolimatta pidän nimestä. Hauduttele siis eri vaihtoehtoja pidempään ja katsastele muiden keksintöjä.

3. Tee blogin ulkoasusta omaa silmääsi miellyttävä, mutta ota huomioon myös blogissa vierailevat. Tee ulkoasusta simppeli. Erityisen tärkeää on helppolukuisuus! Olen törmännyt muutamaan blogiin, joissa tekstiasu on ollut hirveä. Pieni fontti tai koukeroiset kirjaimet eivät houkuttele lukemaan, vaikka sisältö olisikin kohdillaan.

4. Ole aktiivinen ja sosiaalinen. Lisää lukulistallesi kiinnostavia blogeja, lue päivityksiä ja käy kommentoimassa. Tämä ei ole vaikeaa, sillä muiden päivitykset herättävät usein ajatuksia ja ideoita.

5. Klisee, tiedän, mutta: Ole oma itsesi. Kirjoita siitä mikä sinua todella kiinnostaa, kirjoita omalla tyylilläsi, anna persoonasi näkyä niin tekstissä kuin ulkoasussakin.

6. Mieti kuvia. Googlesta voi etsiä omaan käyttöön sopivaa materiaalia, mutta tässä kohtaa on pidettävä mielessä tekijänoikeudet. (Klikkaile googlessa: Kuvahaku --> Hakutyökalut --> Käyttöoikeudet -->.) Valitettavasti käyttöoikeuksien suhteen vapaita kuvia ei ole kuin kourallinen verrattaessa perushakuun, mutta hakusanoja pohtimalla ja penkomalla voi tehdä löytöjä. Itse käytän enimmäkseen itse kuvaamiani kuvia, mutta myös googlen löytöjä.

7. Pengo bloggeria. Itse perehdyin ensimmäiseksi tähän bloggerin kirjoitusohjelmaan ja näpertelin ulkoasun kanssa. Etsimmällä ja kokeilemalla ne halutut asiat löytyvät. Itsehän en ole mikään atk-velho. Yhtenä päivänä pläräilen eri säätöjä mielenkiinnolla, toisena nousee savu korvista. Aina sen sijaan on mielenkiintoista seurata tilastoja! Mitkä ovat suosittuja tekstejä, mistä ja millä hakusanoilla ihmiset ohjautuvat blogiin. Esim. viime viikolla huomasin jonkun löytäneen blogiini hakusanoin ilmainen, siitetään, väkisin. Mitäköhän on mahdettu hakea ja miten ohjaus on osoittanut Mustelumoon? Google on ihmeellinen.

8. Haluatko esiintyä omalla nimelläsi vai olla anonyymi? Olemmehan internetissä.

9. Maltti. Se on valtti. Lukijoita ei tule heti ryminällä kahtasataa, joten kannattaa vain keskittyä löytämään oma tyyli, seurata muita blogeja ja kehittää omaa suuntaansa ja miettiä väyliä, joista lisätä näkyvyyttä.



Haastan seuraavat:
Lukupino Simo
Toinen todellisuus Nadia
Hurja hassu lukija Jassu
There's no such thing as too many books Minna
Lähettäkää minulle kirjoja Timo
Satun luetut Satu
Hyönteisdokumentti hdcanis
Mari A:n kirjablogi Mari a
Pikkurilli Tuija
Kaiken voi lukea! Jori


16 kommenttia:

  1. Moi Henni,
    Tärkeitä asioita kirjailit. Tuo helppolukuisuus on supertärkeä. Minäkin olen löytänyt muutaman blogin, joita olisi mielenkiintoista lukea, muttei vaan pysty - juurikin pieni fontti ja tajuttoman koukeroiset kirjaimet.

    Mukavaa loppuiltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista riitta k. :) Helppolukuisuus oli ihan ensimmäisiä asioita, jotka tulivat mieleeni.

      Poista
  2. Kiva juttu! Kiitos vastailen heti kun aikaa vähän enemmän.

    VastaaPoista
  3. Kiitos haasteesta, ja vinkkilistasi on erinomainen, erityisesti nostan esiin sen kliseen eli omana itsenään olemisen: tietenkään koko elämää ja kaikkea ei tarvitse marssittaa julkisuuteen (koska Internet) mutta se että blogissa kuuluu persoonallisuus ja oma ääni on tärkeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä. :) Mukavaa, että pidit vinkeistäni!

      Poista
  4. Haaste huomattu. Iso kiitos tästä. Just nyt pidän lomaa heinäkuun alkuun asti, joten sillon vasta kirjottelen postausta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain. :) Eipä tällä kiirus ole. Hyvää lomaa!

      Poista
  5. Kiitokset haasteesta, julkaisin juuri vastaukseni :)

    VastaaPoista
  6. Nämä ohjeet ovat napakoita ja hyviä.

    VastaaPoista
  7. Samaa mieltä olen: blogi ei ole velvollisuus, sitä voi toteuttaa juuri kuten haluaa ja aktiivisuuskin kannattaa :) Itsekin olen joskus pohtinut tuota nimiasiaa (tai siis harmitellut) mutta toisaalta lohduttanut itseäni, että sainpahan blogin perustettua, vaikkei nimi välttämättä maailmankaikkeuden huiken taiteellinen keksintö olekaan. Tärkeintä on päästä aloittamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä blogisi nimi sitten taas on oikeinkin hyvin oivallettu! :) Ihminen on usein turhankin kriittinen ja ankara itselleen, sitä kautta helposti voi lähteä stressaamaan harrastuksiaankin. On hyvä pitää homma mukavana. Ja juurikin se, että tärkeintä on päästä alkuun!

      Poista
  8. Aikoinaan haastoit mut tähän, mutta en jotenki oo saanu aikaseks. Nyt kun taas tulin katsomaan tätä, niin on kyllä sen verran tyhjentävää, että en edes yritä keksiä lisättävää :D Kiitos silti muistamisesta :3

    VastaaPoista